Boek
Nederlands

Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden

+1
Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden
×
Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden

Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden

Overzicht van de fysieke en vooral ook psychische risico's van bemande ruimtereizen.
Onderwerp
Ruimtevaart, Hersenen
Titel
Ruimtereizen : ons brein in extreme omstandigheden
Auteur
Angelique Van Ombergen
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Academia Press, 2020
92 p. : ill.
ISBN
9789401463904 (paperback)

Besprekingen

Bemande ruimtevaart brengt een aantal risico's met zich mee. Niet alleen wordt het lichaam van een astronaut(e) blootgesteld aan een verhoogd stralingsniveau, er is ook nog het effect van de gewichtsloosheid. Nu ook langere vluchten in de toekomst gepland zijn (bijvoorbeeld naar de planeet Mars), is het belangrijk te weten hoe het menselijk lichaam op al deze invloeden reageert. Er wordt op een toegankelijk manier beschreven wat er tot nu toe uit verschillende onderzoeken bekend is. De uitgave gaat vooral in op de invloed op het brein, ook op psychologisch gebied. Het boek wordt afgesloten door een bronnenlijst voor lezers die meer over het onderwerp willen weten, alsmede een literatuurlijst. Pocketuitgave met enkele illustraties in zwart-wit; kleine druk.

Over Angelique Van Ombergen

Angelique Van Ombergen (1989) is een Vlaamse wetenschapper en werkzaam bij het Europees Ruimteagentschap. Ze is auteur en medeauteur van verschillende wetenschappelijke publicaties, waaronder twee kinderboeken (die vertaald zijn naar het Russisch, Chinees en Koreaans). Ze schrijft artikels en blogs over wetenschap, hersenonderzoek en ruimtevaart voor onder andere Eos Wetenschap en Knack (opinie).

Biografie

In september 2017 behaalde ze met een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen een doctoraat in de medische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (UA). In een postdoctoraal onderzoek analyseerde ze hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis (en won hiervoor in 2018 de Vlaamse PhD Cup). In januari 2019 ging ze aan de slag als Science Coordinator van Human Research van het Europees Ruimteagentschap. In februari 2019 werd zij door Forbes vermeld in de '30 Under 30' in de categorie …Lees verder op Wikipedia