Boek
Nederlands

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Dav Pilkey (auteur), Tjibbe Veldkamp (vertaler)
+1
Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees
×
Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Sjors en Harold willen meedoen aan de uitvindersshow, maar het schoolhoofd verbiedt dit. Uit wraak knoeien ze met de uitvindingen van hun klasgenoten. Zo ontwikkelen ze per ongeluk een leger van kwaadaardige pratende plees. Alleen Kapitein Onderbroek kan die gevaarlijke wc’s tegenhouden.
Extra onderwerp
humor
Titel
Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees
Auteur
Dav Pilkey
Vertaler
Tjibbe Veldkamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Captain Underpants and the attack of the talking toilets
Uitgever
Utrecht: de Fontein Jeugd, 2019
136 p., 26 p. Lollige weetjes : ill.
Aantekening
In tegenstelling tot de eerdere edities is deze editie volledig in kleur.
ISBN
9789026148712 (hardback)

Besprekingen

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees is een vervolg op Dav Pilkeys eerder dit jaar verschenen De avonturen van Kapitein Onderbroek. Net als in het eerste boek spelen ook nu de strips tekenende vrienden Sjors en Harold de hoofdrol. Ditmaal verheugen ze zich erg op de jaarlijkse uitvindingenshow op school, zeker omdat de winnaar één dag lang schoolhoofd mag zijn.
Het echte schoolhoofd, de verschrikkelijke Meneer Krupp, moet er niet aan denken dat juist Sjors en Harold die prijs winnen. Vooral niet omdat zij met een flauwe grap de vorige editie van de show volledig in het honderd hebben laten lopen door te bewijzen dat hun ‘uitvinding’ – lijm – erg goed werkte. Iedereen zat aan zijn stoel vastgeplakt en daarom mogen Sjors en Harold niet meedoen dit keer. Tja, en dus saboteren ze stiekem alle andere uitvindingen zodat de uitvindingenshow ook dit jaar uitloopt op een puinhoop met een woedende Meneer Krupp.
Tijdens hun straftijd tekenen ze uit ver…Lees verder
Omdat ze zich de vorige keer misdragen hebben, mogen Sjors en Harold niet meedoen aan de jaarlijkse Uitvindshow. Uit wraak saboteren ze de wedstrijd. Meneer Krupp, de directeur, sluit beide jongens op in het straflokaal. Daar verzinnen ze een strip over hun held Kapitein Onderbroek. Zonder het te beseffen kopiëren ze die op een apparaat dat van afbeeldingen levende wezens maakt, een uitvinding van schoolnerd Melvin. Daarna loopt alles danig uit de hand, want de strip gaat over een aanval door kwaadaardige, pratende plees. Het verhaal is geschreven in korte zinnen. Op elke bladzijde staan ingekleurde cartoonachtige tekeningen. Ook bevat het boek enkele zogeheten omsla-no-scopen, waarbij twee opeenvolgende tekeningen gaan bewegen. De strip die de jongens hebben gemaakt, is ook opgenomen. Het boek zal vooral bij stripliefhebbers en lezers die niet zo dol zijn op veel tekst in de smaak vallen. De melige humor appelleert goed aan wat jongens vanaf ca. 8 jaar leuk vinden.

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Op de school van Sjors en Harold wordt er een 'Uitvindingsshow' gehouden. De winnaar mag 'Schoolhoofd voor een dag' zijn. En dat zien de deugnieten Sjors en Harold wel zitten. Maar aangezien Sjors en Harold het vorig jaar te bont hebben gemaakt, beslist de directeur dat zij niet mogen deelnemen. Als je denkt dat Sjors en Harold het hierbij laten, heb je het goed mis. De twee kwajongens bedenken een plan om de show te boycotten. Hun plan loopt echter uit de hand. Uiteindelijk moet Kapitein Onderbroek uitrukken om het op te nemen tegen boosaardige plees die de school bedreigen.
Sjors en Harold zijn twee kwajongens die niets liever doen dan streken uithalen en verhalen verzinnen. Verhalen over ‘Kapitein Onderbroek’. Verhalen die wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden.
Het verhaal is opnieuw eenvoudig geschreven. De grappen zijn grappen die een achtjarige zelf zou kunnen neergepend hebben. De stukjes stripverhaal breken de geschreven tekst en zorgen voor een leuke afwisse…Lees verder