Boek
Nederlands

Dood van een maestro

Donna Leon (auteur)
Tijdens een pauze in de opvoering van La Traviata in de opera van Venetie͏̈ wordt een beroemd dirigent dood aangetroffen.
Titel
Dood van een maestro
Auteur
Donna Leon
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Death at La Fenice
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2001
216 p.
ISBN
90-225-2913-4

Andere formaten:

Besprekingen

Tijdens de pauze van een opera-uitvoering in het beroemde Venetiaanse theater La Fenice wordt de wereldberoemde dirigent Helmut Wellauer dood aangetroffen in zijn kleedkamer. Hij is vergiftigd. Zijn dood veroorzaakt heftige deining in het deftige Venetië. Voor commissaris Guido Brunetti wordt het een bijzonder moeilijke klus om de dader van deze laffe gifmoord te pakken te krijgen. Moet hij zoeken in het duistere oorlogsverleden van de maestro of misschien bij zijn artistieke vijanden? Ligt de oplossing in de homofobie van de oude dirigent of zit zijn jonge echtgenote er voor iets tussen? Een moordzaak die veel wegheeft van een labyrint en als dusdanig heel goed op zijn plaats is in Venetië met zijn doolhof van kanalen en doodlopende straatjes. Dit decor en de knappe figuur van commissaris Brunetti tillen deze sfeervolle detective boven de middelmaat uit. [Geert Swaenepoel]
De beroemde dirigent Wellauer wordt tijdens een pauze in La Traviata in de opera van Venetië dood in zijn kleedkamer aangetroffen. Doodsoorzaak: cyaankali in de koffie. Het is voor commissaris Guido Brunetti een heel karwei om uit het grote aantal in de opera aanwezige mensen een paar verdachten te selecteren, daarbij danig tegengewerkt door zijn superieur, de blaaskaak en baantjesjagende prefect Patta. Een sympathieke speurder verricht zijn werk in een typisch Venetiaans decor. Italiaanse toestanden spelen een flinke rol, en het lijkt een wonder dat iemand daarin normaal zijn werk kan doen. Het deductiewerk is belangrijker dan een grote dosis spanning; actie is dan ook grotendeels afwezig. Wel een overtuigend plot, een verrassende ontknoping en een flinke dosis ironie, hetgeen van het boek voor de liefhebber een echte aanrader maakt. Kleine druk.

Over Donna Leon

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Donna Leon (28 september 1942, Mont Clair, New Jersey) is een Amerikaanse schrijfster van detectiveromans die zich afspelen in Venetië. De hoofdpersoon is Commissario Guido Brunetti. Donna Leon woonde meer dan 30 jaar in Venetië en woont nu in een klein dorp in Zwitserland. Zij was docent Engelse literatuur aan de University of Maryland University College – Europe (UMUC-Europe) in Italië en werkte vervolgens als professor van 1981 tot 1999 bij de Amerikaanse militaire basis van Vicenza. Ze stopte met lesgeven om zich te concentreren op het schrijven en andere culturele activiteiten op het gebied van muziek (met name barokmuziek).

Commissario Brunetti

De Commissario Brunetti-romans spelen zich allemaal in en rond Venetië af. Ze zijn in het Engels geschreven en vertaald in veel talen, maar op verzoek van Donna Leon niet in het Italiaans. Elke roman geeft de schrijfster de gelegenheid om de minder prettige…Lees verder op Wikipedia