Boek
Nederlands

Doel : dorp aan de geldstroom

Frank Pollet (auteur), Stefaan Van Hul (fotograaf)
Titel
Doel : dorp aan de geldstroom / Frank Pollet ; fotogr. Stefaan Van Hul
Auteur
Frank Pollet
Fotograaf
Stefaan Van Hul
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2000
79 p. : ill.
ISBN
90-75905-83-1

Besprekingen

...Toen Doel nog een dorp was en geen toeristische trekpleister voor verveelde, verziekte zielen, die 's zondags nu eens niet naar Morres Meubel trekken, maar voor de afwisseling, omdat het goed weer is, gaan binnengluren in de huizen van gedupeerde Doelenaars. Alsof ze etalages bekijken, alsof ze in de zoo zijn". Het is één van de vele woedende citaten uit het pakkende lees- en kijkboek Doel : dorp aan de geldstroom van journalist Frank Pollet en fotograaf Stefaan van Hul. Sinds de Vlaamse Regering op 20 januari 1998 besliste dat het Wase polderdorpje Doel moest verdwijnen voor de aanleg van het Deurganckdok en de uitbreiding van de Antwerpse haven, kwam een indrukwekkende stroom van verontwaardigde publicaties op gang. De geëngageerde 'Knack'-journalist Chris de Stoop ging zelfs in Doel wonen en schreef de schitterende aanklacht De bres (De Bezige Bij, 2000). Daarnaast waren er o.a. een publicatie in de Davidsfonds Forumreeks (Doel moet blijven), een tentoons…Lees verder
Vorig jaar schreef Chris de Stoop 'De Bres'*, een aangrijpende kroniek van de geleidelijke teloorgang van het dorpje Doel aan de 'geldstroom', dus de Schelde, nabij Antwerpen. Doel zal opgeofferd worden aan de tomeloze expansiedrang van de Antwerpse haven, in zijn concurrentiestrijd met Rotterdam en Zeebrugge. Al enkele decennia worden de dorpsbewoners en de (nu nog 150) polderboeren in hun bestaan en in hun gezondheid bedreigd door kerncentrales. In 1998 besliste de Vlaamse regering dat Doel de plaats moet maken voor een gigantische containerterminal/getijdendok. Dit boek is het trieste relaas in woord en vooral beeld van de komende afbraak en de invloed op de bewoners: pakkende zwart-witfoto's die gepaard gaan met ontroerende getuigenissen. Het boek eindigt met een fictieve, maar deels correcte chronologie van 2001 tot 2099. De inwoners van de naburige Wase polderdorpen Kallo, Verrebroek en Kieldrecht weten nu dus al dat de geschiedenis van Doel zich zal herhalen. Een uiteraard subj…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Nederlandstalige Belgische schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist en fotograaf.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch, Koreaans en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormden jarenlang samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Momenteel is hij freelance medewerker van Poëziekrant.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken