Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De suzemienenboom van mijn oma

De suzemienenboom van mijn oma

Titel
De suzemienenboom van mijn oma
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
302 p.
ISBN
9789401428699 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Levensverhaal van Pitte Matiel (Mathilde Diereckx) ofwel de oma van de auteur, die geboren werd in 1869 in Beveren en overleed in 1945. De meeste herinneringen van Van Remoortere aan zijn grootmoeder gaan terug tot eind jaren dertig en de oorlogsjaren die daarop volgen. Een bijgehouden dagboekje uit die tijd van de auteur vormt de basis voor de 68 korte impressies van een voorbije tijd. Naast een persoonlijke familiegeschiedenis, verfraaid met vele anekdotes, komen ook ernstigere zaken aan bod, zoals de kindersterfte en het harde bestaan van alledag. Relatief veel aandacht voor de impact van de Tweede Wereldoorlog op de familie in het dagelijkse leven. Vlaams taalgebruik, hier en daar ook dialect, maar goed te volgen. Met veel warmte, humor en nostalgische ondertoon geschreven. Meer verhalend dan dat er sprake is van een documentaire-achtige schrijfstijl. Door luchtige stijl makkelijk toegankelijk. De Vlaamse auteur (1930) publiceerde o.a. wandelgidsen, jeugdboeken, sciencefictionverh…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia