Boek
Nederlands

In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld

+1
In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld
×
In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld

In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld

Laat u meevoeren naar een Vlaanderen uit vervlogen tijden. Naar een land van bezembinders en kantwerksters, klompenmakers en molenaars, bakkers en scharensliepen. Bezoek de ijverige kantklossters in de stille Brugse straten en de bezemmarkt van Diksmuide. Bewonder de uitgestrekte weilanden in de Leiestreek met hun eindeloze rijen vlaskapellen. Proef de eerste kruidige brouwsels van Brusselse geuze
Titel
In de tijd van Jan de Scharensliep en Smidje Smee : oude ambachten in woord en beeld
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2011
383 p. : ill.
ISBN
9789461310682 (paperback)

Besprekingen

Wie heeft zijn (groot)ouders nooit horen vertellen over de scharensliep in het dorp, rietdekkers of Brugse kantklosters? Julien van Remoortere bracht in dit boek een overzicht van 25 traditionele en hedendaagse ambachten in woord en beeld, gaande van bezem- en borstelmakers, brouwers en bakkers, tot schoen- en klompenmakers, drukkers, hoedenmakers enzovoort. Vaak kunnen wij hun kunsten alleen nog bewonderen in openluchtmusea, want sinds de industrialisatie zijn heel wat van deze beroepen uitgestorven.
In de introductie gaat de auteur in op de historiek van het ambacht, een beroep dat in de gilden werd aangeleerd. Een leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel. Na het afleggen van de meesterproef werd de gezel tot meester bevorderd. In 1848 ging een wet van kracht die een octrooi voorzag om een industrieel product te maken of te verkopen. Er werd toen een nu nog beroemde lijst van 133 ambachten uitgegeven.
Uit deze lijst selecteerde Van Remoortere 25 beroepen, di…Lees verder
Overzicht van vijfentwintig traditionele en hedendaagse ambachten, van bezembinders en hoedenmakers tot kantwerksters en wevers. Heel wat van deze beroepen zijn intussen (in hun ambachtelijke vorm) uitgestorven. De auteur leidt het boek in met een historiek van het ambacht, een beroep dat in gilden werd aangeleerd. De leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel; na het afleggen van de meesterproef werd deze tot meester bevorderd. Per ambacht wordt een twintigtal pagina's besteed aan: korte historiek, positie binnen de gemeenschap, patroonheiligen, spreuken, liedjesteksten en poëzie, feesten en folklore, enzovoort. Tal van oude tekeningen, gravures en foto's roepen op een unieke manier de verdwenen ambachtenwereld op. Heel leuk zijn de toeristische aanraders, zoals de bakkerijmusea in Veurne, Geel en Kortrijk. Soms is er ook plaats voor een sage, een sprookje, oude verhalen of folkloristische versjes. Het boek is mooi vormgegeven: de lay-out is stijlvol, het kleurgebruik ru…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia