Boek
Nederlands

Wassende stad : gedichten

Lies Van Gasse (auteur)
+1
Wassende stad : gedichten
×
Wassende stad : gedichten Wassende stad : gedichten

Wassende stad : gedichten

Genre:
Thematische gedichten waarin de dichteres beschrijft hoe een stad in opbouw ontaardt in ondergang, die weer nodig is om tot heropbouw te komen.
Onderwerp
Steden
Titel
Wassende stad : gedichten
Auteur
Lies Van Gasse
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2017
109 p.
ISBN
9789028426979 (paperback)

Besprekingen

Apartheid bij de zwanen

Lies Van Gasse componeerde een bundel waardoor de lezer zich begeeft als door een stad. Nieuw in haar oeuvre is de focus op de actualiteit.

Sinds haar debuut Hetzelfde gedicht steeds weer (2009) publiceert dichter-kunstenaar Lies Van Gasse tegen een duizelingwekkend tempo poëzie, al dan niet in samenwerking met anderen. Meer dan de helft van haar oeuvre bestaat inmiddels uit bundels waarin Van Gasse taal en tekenwerk integreert, zoals in haar 'graphic poems' Sylvia (2010) en Zand op een zeebed (2015). Met Wassende stad verschijnt voor het eerst sinds het nogal hermetische Wenteling (2013) weer eens een illustratieloze bundel.

Met ruim honderd pagina's is Van Gasses Wassende stad dichtbevolkt. Misschien is het daarom dat de dichter voorafgaand aan de drie delen een leesinstructie opnam. Zij beschrijft daarin de menselijke neiging om te beknotten wat van nature woekert: 'We willen bebouwen wat in de aarde groeit, korten de klimplant tot een haag, snoeien de krulwilg tot hij onze zon niet meer wegneemt.' Van Gasses poëzie trekt zich van die beknotting niets aan: deze '…Lees verder

Lies Van Gasse (1983), Vlaams dichteres en beeldend kunstenares, is aan haar vierde dichtbundel toe. Eerder werk van haar werd bekroond met de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen en de Dirk Martensprijs. 'Wassende stad' is een thematische bundel, opgebouwd in drie delen: 'Men wil wel bouwen, maar het woekert', 'Er is geen plaats meer in de herberg' en 'Altijd regen en toch vrees'. Ieder deel bevat verschillende cycli, met titels als 'kanten stad', 'stadsvlucht', 'tollende stad' en 'stratenplan'. Hoe de opbouw van een stad ontaardt in ondergang en hoe die ondergang weer gestalte kan geven aan heropbouw: dat is wat de dichteres op een heel beeldende wijze duidelijk wil maken. Ze maakt daarbij veelvuldig gebruik van verrassende metaforen. Wie niet van 'poëtisch puzzelen' houdt, kan de gedichten los van elkaar lezen. In de bundel staan genoeg verzen of regels om bij weg te dromen: 'Op deze staalblauwe dag / ligt een ei op de weg. // Blijf staren / tot het breekt.' Lies Van Gasse wordt …Lees verder

Over Lies Van Gasse

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Lies Van Gasse (Sint-Niklaas, 7 oktober 1983) is een Vlaams dichter en kunstenaar. In 2022 werd ze samen met Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters en Proza-K tot stadsdichter van Antwerpen benoemd.

Leven

Lies Van Gasse studeerde Illustratieve Vormgeving aan de Karel de Grote-hogeschool (Campus Sint-Lucas) te Antwerpen waarna ze zich toespitste op schilderkunst aan de Accademia di Brera in Milaan. In 2005 werd Lies Van Gasse "Meester in de Beeldende Kunst". Van Gasse won al op jonge leeftijd diverse poëzieprijzen en werd in 2009 benoemd tot aanstormend talent in het Waasland. In 2022 werd ze samen met Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters en Proza-K voor twee jaar tot stadsdichter van Antwerpen benoemd.

Exposities

  • Out of Control Goes Wide (2005) Diverse cultuurcentra
  • Sylvia (2010) Galerie Link, Gent
  • Sylvia (2010) Bibliotheek Permeke, Antwerpen
  • kuns…Lees verder op Wikipedia