Boek
Nederlands

In de schaduw van de bloeiende meisjes

Marcel Proust (auteur)

In de schaduw van de bloeiende meisjes

Een gecultiveerde man analyseert zijn verleden.
Bevat
Plaatsnamen : de plaats
Plaatsnamen : de plaats (vervolg)
Rondom Mevrouw Swann
Titel
In de schaduw van de bloeiende meisjes
Auteur
Marcel Proust
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
A l'ombre des jeunes filles en fleurs
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
542 p.
ISBN
90-234-0137-9

Andere talen:

Besprekingen

Kameren met Proust

Klassiek. Op zoek naar de verleden tijd ligt weer integraal in de boekhandel. In het vijfsterrenhotel in Cabourg waar Marcel Proust de zomers van 1907 tot 1914 doorbracht, gaat Marijke Arijs op zoek naar de betovering van de fantasie. In het antieke koperen bed gaat haar mémoire involontaire aan het werk.

De naam Marcel Proust klinkt u allicht bekend in de oren. U weet wel, die Franse schrijver die op zoek ging naar de verloren tijd en hem meer dan drieduizend bladzijden later keurig wist te hervinden. Dat u zijn meesterwerk hebt gelezen, is minder waarschijnlijk. Logisch, want met zijn 40.881 zinnen, 1.267.069 woorden en 9.609.000 lettertekens is Op zoek naar de verloren tijd de lijvigste roman ter wereld.

Proust is namelijk niet alleen de grootste, maar ook de wijdlopigste twintigste-eeuwse Franse auteur. Zijn labyrintische zinnen schrokken de uitgevers destijds af en het had niet veel gescheeld of zijn levenswerk had nooit het licht gezien. André Gide wees het manuscript af. Bij uitgeverij Ollendorf begrepen ze niet 'dat een meneer dertig pagina's nodig had om te beschrijven hoe hij in bed lag te woelen' en ook bij Fasquelle ving de schrijver bot: 'Na zevenhonderdtwaalf bladzijden van dit manuscript (minstens zevenhonderdtwaalf, want veel bladzijnummers zijn getooid…Lees verder

Deel twee van de romancyclus 'Op zoek naar de verloren tijd' van Marcel Proust (1871-1922). Bestaat uit twee delen: ‘Rondom mevrouw Swann’ en ‘Plaatsnamen: de plaats’. Met een inleiding door Ieme van der Poel, noten en een verantwoording van de vertalers.

Hoe meer je weet, hoe geheimzinniger het wordt

Vlotte vertaling van 'In de schaduw van de meisjes in bloei' - maar wel eerst deel 1 lezen.

Wie onvoorbereid aan deel 2 van Marcel Prousts beroemde romancyclus begint, zal misschien de indruk krijgen dat hij terechtgekomen is op een feest dat al een tijdje aan de gang is, en waar hij als enige nog niemand kent.

Dus niet zomaar beginnen met het nu net opnieuw vertaalde deel twee 'In de schaduw van de meisjes in bloei' maar eerst deel één lezen, is het parool!

Proust is één van de grootste schrijvers uit de wereldliteratuur. Menigeen die zich - soms na enig tegenstribbelen - eenmaal heeft overgegeven aan de lange zinnen vol ironische nuances die het ene perspectief na het andere openen, aan de subtiele psychologische overwegingen en de stroom spitsvondige karakteriseringen, en die de tientallen zeer uiteenlopende personages uit vooral de betere kringen van Parijs in zijn hart heeft gesloten, is voor de rest van zijn leven reddeloos verloren.

Weinig is zo heerlijk als op deze lange winteravonden de tijd nemen om weg te zinken …Lees verder

Over Marcel Proust

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (Auteuil (tegenwoordig deel van Parijs), 10 juli 1871 – Parijs, 18 november 1922) was een Frans intellectueel, romanschrijver, essayist en criticus. Zijn vader was een bekende hoogleraar in de medicijnen en zijn moeder kwam uit een rijke Joodse familie. Vanaf zijn negende levensjaar had hij last van astma. Hij studeerde aan de prestigieuze Sciences Po in Parijs. Hij stierf op 51-jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij won in 1919 de prix Goncourt voor À l'ombre des jeunes filles en fleurs.

Ter ere van Proust heet Illiers thans officieel Illiers-Combray.

Privéleven

Gezondheid

Proust was vanaf zijn negende astmatisch en had sindsdien een zwakke gezondheid die hem ernstig belemmerde in bijna alle facetten van zijn leven. Hij was overgevoelig voor zijn omgeving en was daardoor erg precies omtrent zij…Lees verder op Wikipedia