Boek
Nederlands

Hôtel du Lac

Michael Berg (auteur)
Enkele dagen nadat een Nederlandse vijftiger tijdens een verblijf in Frankrijk zijn twee beste vrienden en hun vrouwen heeft voorgesteld aan zijn mooie Oegandese vriendin, is zij plotseling verdwenen.
Titel
Hôtel du Lac
Auteur
Michael Berg 1956-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
380 p.
ISBN
9789044329896 (paperback)

Besprekingen

De vorige thrillers van de gewezen programmaleider bij de Nederlandse omroep boeiden niet echt. Blind vertrouwen was een moordverhaal vol stereotiepe toestanden met hetzelfde weinig sympathieke hoofdpersonage als in Een echte vrouw, Bergs debuut in 2008.
Hoewel het verhaal van Hôtel du Lac opnieuw in dezelfde Franse regio is gesitueerd, met ook nu weer voornamelijk Nederlandse personages, heeft Berg dit keer wel een echte spannende thriller afgeleverd. Een reden kan zijn dat er ditmaal geen rol is weggelegd voor de irritante Franse journaliste, zodat alle nadruk gelegd kan worden op de plot, die tot de ontknoping tussen heden en verleden schakelt. Deze overgangen gebeuren op een heel natuurlijke wijze binnen de (trouwens qua aantal beperkte) hoofdstukken en dragen bij tot het opbouwen van de spanning en het doen begrijpen van het heden door het niet erg fraaie verleden van de protagonisten.
Na een sabbatjaar in Afrika heeft weduwnaar Maarten Walda een v…Lees verder
Maarten Walda heeft in 2007 voor zijn vijftigste verjaardag in Frankrijk een luxe gite gehuurd en zijn twee studievrienden Hugo en Stefan met hun vrouwen uitgenodigd. Als ze er zijn, vertelt hij dat hij na zes jaar alleen geweest te zijn, een vriendin heeft: mooi, intelligent en zwart. Hij leerde de Oegandese Aisa (25) kennen tijdens een lang verblijf in Afrika. De vrienden schrikken als hij meldt dat hij voorgoed met Aisa in Kampala gaat wonen en ze over enkele dagen in Frankrijk zullen trouwen. Maar op de morgen voor het huwelijk is Aisa weg. Na een zoektocht van dagen wordt ze met ingeslagen schedel gevonden. Een eerder betrapte gluurder lijkt de dader te zijn. De Neerlandicus (1956) die nu in Frankrijk woont, publiceerde eerder drie goed besproken thrillers. In deze vierde, de eerste zonder Chantal Zwart in de hoofdrol, is de plot uitstekend opgebouwd. Het tussen 2007 en 1977 heen-en-weer springende verhaal begint heel boeiend en wordt echt spannend, met onverwachte wendingen, na …Lees verder

Over Michael Berg

Michel van Bergen Henegouwen (Heerlen, 4 juni 1956), die schrijft onder de schuilnaam Michael Berg, is een Nederlands thrillerauteur die enige jaren in Frankrijk woonde en werkte.

Bibliografie

 • Twee zomers (2008)
 • Blind vertrouwen (2009)
 • Een echte vrouw (2010)
 • Hôtel du Lac (2011)
 • Nacht in Parijs (2012)
 • Heller (2014)
 • Het meisje op de weg (2015)
 • Broertje (2017)
 • Ik zie je (2019)

Onderscheidingen

 • Hôtel du Lac werd genomineerd voor de Diamanten Kogel 2011, de Vlaamse prijs voor de beste misdaadroman van het jaar.
 • Met Nacht in Parijs won hij de Gouden Strop 2013, de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman.
 • Nominaties Het meisje op de weg: