Boek
Nederlands

De gorilla en de jongen

Phil Earle (auteur), Hilke Makkink (vertaler)
+1
De gorilla en de jongen
×
De gorilla en de jongen De gorilla en de jongen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het is oorlog en Joseph heeft vriendschap gesloten met de gorilla Adonis. Terwijl de bommen vallen, bewaakt Joseph zijn nieuwe vriend. Vanaf 10 jaar.
Titel
De gorilla en de jongen
Auteur
Phil Earle
Vertaler
Hilke Makkink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
When the sky falls (or A is for Adonis)
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, © 2022
286 p. : ill.
ISBN
9789026625121 (paperback)

Besprekingen

‘De gorilla en de jongen’ is een jeugdroman over Joseph en de vriendschap die hij sluit met de gorilla Adonis. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt Joseph vanwege zijn opstandige gedrag weggestuurd naar Londen, waar hij bij de kille mevrouw F. terechtkomt. Het enige lichtpunt is dat zij een dierentuin heeft, waarin Adonis verblijft. Terwijl de bommen vallen, bewaakt Joseph Adonis. Het boek is in meeslepende stijl geschreven, met relatief duistere elementen. Phil Earle (1974) is een Britse auteur. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

De gorilla en de jongen

Het is oorlog, 1941 en in de chaos van het Londens station wordt de elfjarige Joseph opgepikt door een voor hem onbekende stuurse dame, mevrouw F. Zij beloofde Josephs grootmoeder om voor haar onhandelbare kleinzoon te zorgen nu zijn vader aan het front vecht en zijn moeder hem lang geleden verliet. Tot Josephs verbazing bezit mevrouw F. een dierentuin – een verwaarloosde dierentuin, want in oorlogstijd zijn de weinige dieren die er nog verblijven nauwelijks te verzorgen. Dat geldt ook voor de reusachtige gorilla, Adonis, die er eenzaam achterbleef. Met mondjesmaat krijg je meer zicht op de achtergrond van de drie eenzame, gekwetste figuren en heel langzaam zie je ze ook naar elkaar toegroeien.Phil Earle werkte jarenlang in de jeugdzorg. Zijn ervaring met getraumatiseerde jongeren verwerkte hij geloofwaardig in het verhaal. Ook de in die tijd minder bekende dyslexie die Josephs zelfvertrouwen ondermijnt en de verdedigende rol die Mevrouw F. opneemt naar zijn lera…Lees verder