Boek
Nederlands

De kerk van de dode meisjes

Stephen Dobyns (auteur), Theo Horsten (vertaler)
Na de verdwijning van drie jonge meisjes voeren wantrouwen, angst en vreemdelingenhaat de boventoon in een stadje in de staat New York.
Titel
De kerk van de dode meisjes
Auteur
Stephen Dobyns
Vertaler
Theo Horsten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The church of dead girls
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2012 | Andere uitgaves
419 p.
ISBN
9789041420961 (hardback)

Besprekingen

Aurelia in de Amerikaanse staat New York is een van die gezapige stadjes waar nooit wat gebeurt en waar het goed is om leven. Een reeks huiveringwekkende gebeurtenissen brengt daar grondig verandering in. Janice McNeal, een dame van dubieuze zeden, wordt vermoord in haar eigen huis. Dat haar rechterhand als souvenir is meegenomen, is een detail dat de verbeelding van de inwoners op hol brengt. Haar zoon Aaron -- zelf niet vies van enig geweld -- is verdachte nummer één. Dan verdwijnt er een jong meisje. Haar kleren worden netjes gewassen en gevouwen teruggevonden. Wanneer kort daarna nog twee andere jonge meisjes op onverklaarbare wijze verdwijnen, verandert het klimaat in het vredige Aurelia compleet. Vooroordelen en angst versterken elkaar. De verdenkingen sluipen als een duister gif in het hart van de inwoners. Zijn het de rare vogels -- linkse intellectuelen -- die bijeenkomen in de plaatselijke middelbare school? Of is het de homoseksuele kapper? En er is ook een soort burgerwach…Lees verder
In een klein stadje nabij New York verdwijnen enkele zeer jonge meisjes. Ofschoon de politie alle middelen en mankracht inzet, wordt er geen spoor van de dader(s) gevonden, met als gevolg dat de bevolking zich met de opsporing gaat bemoeien. De sfeer in het stadje raakt verziekt door achterdocht, roddel, verdachtmakingen en zelfs dreigende lynchpartijen, alles met een sterke ondertoon van vreemdelingenhaat, terwijl uiteindelijk de dader een vooraanstaand inwoner blijkt te zijn. Deze roman is niet alleen een spannende en voortreffelijk geschreven thriller, maar ook en zelfs vooral een indringend en onthutsend portret van een gemeenschap waarin de angstaanjagende gebeurtenissen de onderhuidse spanningen en de primitieve instincten genadeloos blootleggen. Gebonden editie, zeer kleine druk.