Boek
Nederlands

Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand

Tinne Jacobs (auteur), Kris Vandevorst (auteur)
+1
Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand
×
Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand

Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand

Verslag van het onderzoek naar het wrak van een middeleeuwse kogge, aangetroffen in de Schelde bij Antwerpen, waarbij wordt ingegaan op de middeleeuwse scheepvaart en handel en de Hanze.
Titel
Logboek van de kogge : middeleeuws schip gestrand in 't zand
Auteur
Tinne Jacobs Kris Vandevorst
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2014
119 p. : ill.
ISBN
9789059085305 (paperback)

Besprekingen

Op 14 september 2000 werd bij graafwerken aan het Deurganckdok in Doel een middeleeuws koggeschip ontdekt. Het bleek een vondst van Europees belang, want uitzonderlijk goed bewaard. De boot werd gedemonteerd en ondergedompeld in 29 containers met water, om het hout zo intact mogelijk te houden. Pas tien jaar later startte het agentschap Onroerend Erfgoed met een onderzoek met grensoverschrijdend karakter op deze kogge. Niet alleen wordt er beroep gedaan op expertise uit het buitenland, maar ook intern komen er zowel scheepsarcheologen als natuurwetenschappers en conservatoren aan te pas.
Tinne Jacobs, een van de medewerkers aan dit nog steeds lopende project, schreef er een relaas over. Maar dit dunne boekje, uitgegeven in een klein formaat, is veel meer dan dat. In een erg interessant en compleet eerste deel geeft het op beknopte maar toch volledige wijze een overzicht van de geografische en geschiedkundige context waarin de teruggevonden kogge actief was.
Het belang van de…Lees verder
Aan de grens tussen Nederland en België verandert de naam van de Westerschelde in die van Schelde. Een rivier die stroomt van Frankrijk tot de Noordzee. Vanuit die Noordzee moet ooit het in het jaar 2000 gevonden schip in de buurt van Antwerpen die Schelde zijn opgevaren. Het scheepstype draagt de naam Kogge en was een middeleeuws scheepstype speciaal bedoeld voor goederenvervoer over water. Het hele mysterie hoe een dergelijk (groot) schip daar bij Antwerpen terecht is gekomen en werkelijk de volledige geschiedenis van schip en handelsvaart met een dergelijk schip, plus de berging van het wrak en de conservering ervan, staan keurig omschreven in deze uitgave. Historisch gezien een juweeltje. Het boek geeft een perfecte inkijk betreffende de handelsvaart aan het eind van de middeleeuwen. Het startpunt van de Nederlandse overheersing van de Zeven Zeeën en de komst van de Gouden Eeuw. Met talrijke illustraties in kleur en zwart-wit en een literatuurlijst. Leuke aanwinst voor de maritie…Lees verder